Solliciteer in
1 minuut

‘Wij zijn een familie’

Ons 50-jarig jubileum, ons 75ste en 2 jaar terug toen De Groot Vroomshoop 90 jaar bestond, was ik van de partij! Ik vind het hartstikke mooi dat er aandacht besteed wordt aan deze mijlpalen en dat collega’s daarbij intensief betrokken worden. Je moet het met elkaar doen. Natuurlijk is er in al die jaren veel veranderd. Een gezonde ontwikkeling met pieken en dalen. Maar wat altijd bleef is saamhorigheid. Wij zijn een familie.

De Spanten
Op mijn 16e was ik klaar met school. Ik ging aan het werk als elektricien. In de praktijk, op de bouwplaats leerde ik daarnaast het loodgietersvak. Door omstandigheden heb ik mij later omgeschoold. Ik ben een bedrijfseconomische opleiding gaan volgen en zodoende kwam ik als stagiair terecht bij de ‘Spanten’, tegenwoordig Gelijmde Houtconstructies. Voor mij en de rest van de ‘oude garde’ blijven het gewoon de Spanten. De Groot Vroomshoop heette in die tijd nog Groot’s Houtbouw, afgekort GHB. Het was een heel sociaal familiebedrijf. Ik was blij dat ik er mocht blijven na mijn stage. Ik werkte bij de binnendienst, maakte offertes, rondde werken af en verzorgde calculaties. Waren er een periode minder opdrachten, dan werd er binnen het bedrijf wel gezocht naar andere bezigheden. De Groot hield zoveel mogelijk collega’s binnenboord. De sfeer was goed en hecht, iedereen kende elkaar. We waren één bedrijf en kenden nog geen werkmaatschappijen. Veel collega’s woonden in de buurt van het bedrijf en ook onze directeur kwam uit Vroomshoop. We zagen elkaar ook geregeld buiten het werk in het dorp.

Lang leve de saamhorigheid
De Groot Vroomshoop groeide uit. Inmiddels werken er bijna 250 mensen. Niet allemaal uit de directe omgeving. Al is de afstand in letterlijke zin groter, die doet geen afbreuk aan het saamhorigheidsgevoel. Dat gevoel delen we en daar zijn we trots op. Sowieso wordt er meer gedeeld dan vroeger, over nieuwe ontwikkelingen en over projecten, juist om iedereen bij het bedrijf te blijven betrekken. Ook wordt eigen inbreng meer dan ooit gewaardeerd. Meedenken en soms eens verder kijken dan jouw eigen bezigheden. Het werk zelf en ook de onderlinge samenwerking wordt met automatisering en digitalisering juist weer makkelijker gemaakt. Ik kom heel af en toe nog een oude calculatie tegen waar met potlood de kostprijsberekening op staat. Ondenkbaar in deze tijd.

Zorgen en waardering
Op de foto sta ik bij het startpunt (1972) van mijn carrière bij De Groot Vroomshoop. Ik ga mee in alle veranderingen en doe mijn werk nog steeds met veel plezier. Een goede werksfeer, een prettige werkomgeving, een blijk van waardering en zorg voor elkaar zijn nog belangrijker dan een goed salaris. De zorg vanuit De Groot Vroomshoop voor medewerkers is buitengewoon goed, kan ik uit eigen ervaring zeggen. Er is oog voor de mensen, in goede en slechtere tijden. Dat bleef in al die jaren onveranderd. Ook niet toen familiebedrijf De Groot Vroomshoop deel ging uitmaken van een nog veel grotere familie, VolkerWessels. We hebben een heel actieve personeelsvereniging, waarvan veel collega’s lid zijn. Ik doe graag mee aan de verschillende activiteiten. En in welk bedrijf vind je nog een Steunfonds. Nou, bij ons dus. Dat is een financieel een vangnet voor tegenslagen die niet vergoed worden vanuit je zorgverzekering. Ouderwets misschien, maar wel solidair en een waardevolle steun in de rug voor collega’s die het op dat moment hard nodig hebben.

Vrije tijd
Ik blijf nog even lekker werken bij De Groot Vroomshoop. Tegelijk geniet ik van mijn vrije tijd. Dan doe ik vrijwilligerswerk bij de kerk en doe mijn best om fit te blijven op de fiets, wandelend of hardlopend.

Ontwerp en realisatie: Catapult creëert