Solliciteer in
1 minuut

Carnaval

Carnaval in Vroomshoop hoor ik je denken? Jazeker! In Vroomshoop wordt al 68 jaar carnaval gevierd. Bij Carnavalsvereniging De Smoezen, een groeiende vereniging die actief betrokken is bij wat er in de gemeente speelt. Collega Kim Uitzetter is van jongs af aan lid. Carnaval valt altijd 40 dagen (vastentijd) voor Pasen, dit jaar dus het eerste weekend van maart. Maar carnaval vieren bij een vereniging is zoveel meer dan een weekend verkleed de polonaise lopen. “Onze agenda puilt in de aanloop naar het carnavalsweekend uit met verschillende gezellige momenten”. Kim geeft een kijkje in de bezigheden van ruim een week voor het carnavalsweekend, tot het Askruisje halen op Aswoensdag.

Na al vele mooie evenementen te hebben georganiseerd nadert nu het hoogtepunt van het seizoen. Omdat we graag jong en oud bij het carnaval betrekken bezoeken we de ouderen in een verzorgingshuis en organiseren we een Kinderoptocht met enkele basisscholen. We zijn de enige vereniging in onze gemeente en mogen daarom elk jaar de gemeentesleutel ophalen bij Gemeente Twenterand. Onze Prins en zijn Adjudant zijn dan een weekend lang ‘de baas’ in de gemeente, die dan ludiek Smoezenland heet. We ‘vieren’ dat we de gemeentesleutel hebben met een fabulous Key-Party. We organiseren Kindercarnaval voor de allerkleinsten. We bezoeken de kerk voor de Carnavalsmis, dit is even een moment van bezinning. Verkleed en in polonaise! Na de mis komen er zo’n duizend prachtig uitgedoste bezoekers op ons Groot Carnaval.

Carnaval verbroedert. We treffen regelmatig bevriende carnavalsverenigingen uit Twente. Zo organiseren wij zelf een gezellige borrelmiddag, lopen we de optocht in Geesteren (OV) en gaan we op Rosenmontag met een aantal bussen richting Twente. Carnaval leeft! Dat is te zien aan de groeiende groep Smoezen en Smoezinnen die de laatste jaren meegaat naar Geesteren en op Rosenmontag. Aan het eind van Rosenmontag verbranden we, terug in Vroomshoop, de Smoes (een bevroren stuk turf) en komt er een eind aan ons carnavalsseizoen.

Met een vader als oud-Prins van De Smoezen en mijn broers als voorzitter en vorst van de vereniging kun je wel zeggen dat carnaval mij met de paplepel is ingegoten. Zelf heb ik ook een leuke functie. Ik mag bij alle gelegenheden de foto’s maken, als hoffotograaf. Daarnaast zit ik in de organisatie van onze Gala-avonden, mooie avonden met verschillende buuts. In het verleden was ik Dansmarieke en zat ik ook in de Optochtcommissie, de jongerenvereniging die bijna het hele jaar bezig is met voorbereidingen naar de optocht in Geesteren. Zoals je leest is het elk jaar weer een gezellige periode, waarin je veel mensen leert kennen en ook collega’s tegenkomt! Bij De Groot Vroomshoop vieren weinig collega’s op deze manier carnaval. Maar één collega kom ik steevast tegen: Rob Hutten. Rob was jaren geleden al Prins van De Smoezen en viert nog steeds fanatiek carnaval. Mijn eerste jaar als hoffotograaf was toen hij Adjudant was. Een fotootje van ons samen!

Tijdens het carnavalsseizoen ben ik een paar dagen vrij, onder andere om bij de Kinderoptocht en Rosenmontag te zijn. Na afloop neem ik een extra dag op om even bij te komen.

Heb ik je nu enthousiast gemaakt voor carnaval? Ontmoet ons! Je bent van harte welkom bij een van onze feestjes, of wie weet ben je al van de partij en zie ik je daar.

Alaaf!

Ontwerp en realisatie: Catapult creëert